Magazín zajímavostí ze světa rostlin - říjen 2004
Obsah:
Stromy našich lesů,
Jedlé plody,
Zajímavosti,
Glosy
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Lesem je území našeho státu v současnosti pokryto asi z jedné třetiny
a srovnání s jinými zeměmi Evropy nedopadá pro nás špatně, neboť víc lesů má pouze
Finsko (73 %), Švédsko (57 %) a Rakousko (38 %).
Ve většině ostatních zemí dosáhlo odlesnění větších rozměrů než u nás - ve Švýcarku
připadá na lesy pouze 23 % rozlohy země, v Norsku 22 %, ve Francii 19 %, v Portugalsku,
Nizozemsku a Dánsku 8 % a ve Velké Británii dokonce jen 4 %.
Většina našich lesních porostů patří k hospodářským lesům (60,3 %), lesy zvláštního
určení (37,2 %) zabezpečují zdroje vody či mají rekreační i zdravotní význam a lesy
ochranné (2,5 %) jsou obvykle rezervacemi.
Součtem druhů našich domácích lesních stromů se dostaneme k počtu asi čtyřicet. Pouhých
10 z nich však vzhled našich lesů zásadněji ovlivňuje. Celkově mají výraznou, až 80%
převahu čisté jehličnaté lesy nad lesy listnatými a smíšenými.
Vedle
smrku obecného
a borovice lesní
jde z jehličnanů o
jedli bělokorou
a
modřín opadavý.
Z listnatých stromů se nejvíc uplatňují
buk lesní,
dub zimní
a
dub letní,
bříza bílá,
olše lepkavá
a
habr obecný.
Lesní podrost tvoří různé keře, byliny, trávy a mechy. Jeho rozmanitost a skladba závisí
na převládajícím druhu dřeviny - hustotě stromového patra a zápoji korun.
Pan Rostislav Taraba nám zaslal snímek letité a majestátní
lípy, kterou vyfotografoval v obci Mladějovice na Olomoucku.
(Kvalita fotografie byla záměrně snížena úpravou pro rychlejší stahování z internetových stránek.)
Podzimní jedlé a léčivé plody dřevin
Výčet plodů není úplný. Názor na léčivost i užití se u různých autorů liší. Text je pouze
inspirativní, pokud chce někdo využít plody jako léčivo, musí najít odpovídající odbornou
literaturu, případně se poradit s lékařem.
Bez černý
(Sambucus nigra)
Využití bezinek je všeobecně známé, tak snad jen pro připomenutí. Pro obsah minerálů
a vitamíny C, A, skupinu vitamínů B a kyselinu panthotenovou jsou velmi zdravé, v
nedozrálém stavu však mohou vyvolávat příznaky otrav. Dobře uzrálé lze zpracovávat na
šťávu (mj. prostředek proti bolesti - zvláště při ischiasu, revmatismu, zánětu trojklanného
nervu, neuralgických bolestech hlavy, proti zácpě), rosol, povidla, marmeládu a víno.
Dub
(Quercus)
Archeologové podle nálezů starých pět tisíc let zjistili, že z plodů dubu - žaludů se
pekl chléb. V minulosti se ze žaludů vyráběl i inkoust a v době nouze je lidé jedli. V
Číně se z nich vyrábí škrob, mouka a alkohol. Vylisované žaludy se používají jako krmivo
pro hospodářské zvířata. Kloktadlo ze zralých žaludů se užívá při bolestech v krku,
zánětech sliznice hrtanu a dutiny ústní. V některých oblastech se dodnes vyrábí pražením
semen žaludová káva, která slouží jako vynikající lék při průjmových a žaludečních katarech
a je také účinným protijedem při různých otravách.
Dřezovec trojtrnný
(Gleditsia triacanthos)
Zralé lusky dřezovce se suší, pak se z nich semena vyluští a za mírně zvýšeného tlaku
upraží, umelou a pak se oddělí tmavé osemení. Upražená semena se použijí po úpravě jako
náhražka kávy v kávovinách.
Dřín obecný
(Cornus mas)
Dřínky, krásně korálové, přes 1 cm dlouhé plody dřínu obecného patří z hlediska
obsahu vitamínu C po rakytníku, šípkách a plodech meruzalky černé (rybízu) k našim
nejbohatším zdrojům tohoto vitamínu. Již odedávna se z nich dělají kompoty, marmelády,
mošty, sirupy i pálenka, ve Středomoří se nakládají do slaného nálevu jako olivy, v
Orientu z nich připravují tzv. sorbet - osvěžující ledový nápoj se šťávou.
Dřišťál obecný
(Berberis vulgaris)
Dřišťál je opadavý keř až 3 m vysoký, rostoucí na výslunných stráních, suchých
kamenitých pahorcích, v křovinách, ve světlých hájích a luzích od nížin až po podhorské
pásmo. Ze dřeva, kůry i kořenů se získávalo žluté barvivo, jehož se používalo k barvení
vlny nebo kůží nažluto. Sytě červené až šarlatové plody dřišťálu dozrávají v září a v
říjnu. Dají se pojídat i syrové - chutnají nakysle. Obsahují kromě jiných složek hojně
kyseliny citrónové, kyseliny vinné a vitamínu C. Lze z nich připravit marmeládu,
rosoly, zpracovávají se na mošt a sirup, jsou používány jako přísada do čajů, alkoholů
a bonbónů, mohou se konzervovat jako kompot. Nesmějí se požívat ani zpracovávat nezralé
- v té době obsahují značné množství berberinových alkaloidů, ktekré způsobují ochrnutí
dýchacího systému a podráždění nervového systému. (Pro obsah alkaloidů někteří autoři
využití plodů odmítají.)
Hloh pýřitý
(Crataegus pubescens)
Ze sušených malviček hlohu se v dobách nouze dělala náhražka mouky a pálenka,
někde se používaly ke krmení vepřového dobytka a krůt. Hlavní roli ale sehrál v lidovém
lékařství. Odvar z hložinek má být účinný proti ledvinovým kamenům, pro obsah histaminu
- látky snižující krevní tlak - jsou plody (i květy) hlohu používány při léčení srdečních
vad (souhlas a dozor lékaře nezbytný) i k výrobě různých léčiv.
Hrušeň
(Pyrus)
Hrušky člověk pojídal od nepaměti, z toho plyne i jejich široké použití v kuchyni
podobné využití jablek (kompoty, povidla, pasty, mošty, víno, likér, křížaly).
Nejsou však ani zdaleka tak významným prostředkem proti nemocem, požity v malém
množství se doporučují při chorobách krevního oběhu, jater, sleziny a při otylosti.
Při konzumaci většího množství se mohou dostavit zažívací potíže.
Hlošina úzkolistá
(Elaeagnus angustifolia)
Plody hlošiny úzkolisté, nazývané česká oliva, jsou soudečkovité, krátce stopkaté
peckovice barvy bělavé až nahnědlé, které u nás nemají využití. Ve Střední Asii se
však pojídají jako ne právě chutné, ale vitamínem C bohaté ovoce.
Jabloň
(Malus)
Využití jablk je dobře známé, ne každý je si však vědom jejich významu. Jablka jsou
velmi důležité ovoce, zejména v čerstvém stavu. Obsahují látky významné pro výživu
člověka, např. cukry, organické kyseliny, fosforečnany a vitamíny. Jablka regulují
trávení, léčí žaludeční a střevní katary, odstraňují plynatost, povzbuzují chuť k
jídlu, posilují nervovou soustavu, uklidňují bolest hlavy a neuralgické bolesti.
Osvěžují při dně, kornatění tepen, srdečních, cévních a ledvinových nemocech, při
hnisavých zánětech mandlí, absorbují toxiny a odvádějí je z organismu apod. Podle
některých autorů odstraňují nespavost, únavu a vyčerpání a jsou prevencí proti
onemocnění žlučníku. Doporučují se chudokrevným, náchylným k otylosti a u duševně
pracujících osvěžují lépe než káva. Kyselá jablka se podávají nemocným cukrovkou,
jablečné pyré je součástí diety pro rekonvalescenty. Přepážky v jádřinci mají mít
antisklerotický účinek.
Jalovec obecný
(Juniperus communis)
Jalovec provází od nejstarších časů pověst magické byliny a jeho léčivé účinky
znali již Hippokrates, Galenos a sv. Hildegarda. Plody jalovce jsou silně aromatické,
obsahují silice s dezinfekčními účinky i další zajímavé látky, jako např. třísloviny
a hořčiny. V kuchyni jsou využívány jalovčinky jako přírodní koření do marinád k
nakládání masa, někde se z nich vyrábějí sirup, šťáva, ocet, víno a známá je především
jalovcová - gin. Odvar z jalovčinek se používá jako močopudný při onemocnění ledvin a
močového měchýře, proti ledvinovým kamenům, dně a revmatismu, při nemoci kůže, též
jako lék proti kašli a nadýmání.
Jeřáb obecný - ptačí
(Sorbus aucuparia)
Jeřáb je ceněná průkopnická dřevina, rostoucí z nížiny až k horní hranici lesa.
Oranžová plodenství na stromech jeřábů rostoucích na okrajích silnic a dálnic jsou
ozdobou podzimu. V dřívějších dobách však byly hojně využívány proti kurdějím, protože
jsou bohaté na vitamín C. Dnes se využívají , společně s jinými plody, k výrobě povidel,
želé, marmelád, sirupů, kompotů a v neposlední řadě vína. Doporučuje se odříznout je
pozdě na podzim, kdy jsou již plody původně hořce svíravé chuti přešlé nočními mrazy
a jsou proto sladší a jemnější. Podobné využití mají i plody jeřábu muku (S. aria) a
jeřábu mišpulka (S. chamaemespilus).
Jírovec maďal
(Aesculus hippocastanum)
Plody resp. semena tohoto stromu, nazývané koňskými kaštany, tvořily za válek příměs k
obilné mouce. Mají značnou výživnou hodnotu, jsou však nevalné chuti. Dnes se využívají
především jako krmivo pro spárkatou zvěř. Tinktura z oloupaných kaštanů se používá na
dnu, při závrati, revmatismu, bolestech hlavy, padoucnici, záduše a křečovému kašli,
nálev při zánětu horních a dolních cest dýchacích, při silném městnání, jež provází
křečové žíly, při zánětech povrchních a hlubokých žil, bércových vředech, hemeroidech.
Jmelí bílé
(Viscum album)
Poloparazitická rostlina jmelí je polojedovatou rostlinou. Z bobulí se kdysi vaříval
nejenom lep na mouchy a ptáky, ale nálev sloužil na vnější ošetření mastné pleti a
akné. Odvarem z listů a bobulí v mléce se mohou potírat bolestivá místa při revmatismu.
(Dnes se užívání bobulí nedoporučuje - někteří autoři je jednoznačně zakazují.) Malé dávky
jmelí mají regulovat krevní tlak, napravovat poruchy krevního oběhu, zahánět křeče a závratě,
jsou uváděny i jeho protisklerotické, protirakoviné a protiepileptické účinky. Velké
dávky však mohou být nebezpečné.
Kaštanovník jedlý
(Castanea sativa)
Kaštanovník jedlý je stará kulturní dřevina, pěstovaná pro jedlé plody. Kaštany,
oblíbené již u starých Římanů, obsahují 40 % škrobu, 4 - 8 % bílkovin, dále lecitin,
fytosterin a vitamín B. Jedí se hlavně různě připravené, např. dušením ve vlastní šťávě,
jako pyré, rozvářejí se na kaši, melou na moučku, přidávají se do polévek, omáček a jako
příměs do koláčků. V léčitelství byly doporučovány především pro děti, dále při stavech
nechutenství nervového původu, při chudokrevnosti a osobám nesnášejícím kravské mléko.
Dnes se u nás podávají s oblibou pečené v době vánoc.
Kdouloň
(Cydonia oblonga)
Z plodů kdouloně, silně vonících hruškovitých nebo jablkovitých mnohosemenných malvic,
je možné vyrobit marmeládu, kompot či sirup. Kdoule nakrájené na tenké plátky a usušené
se používají proti průjmům a krvácení. Ze semen (jako vedlejšího produktu při zpracování
malvic), která obsahují hojně slizu, se připravuje výluh jako léčivý prostředek při kašli,
žaludečních a střevních chorobách, kloktadlo při zánětech ústní dutiny a hrtanu.
Kdoulovec japonský
(Chaenomeles japonica)
V době plné zralosti nádherně vonící, tvrdé, žluté malvice kdoulovce se po uvaření
dají jíst, větší využití však mají v syrovém stavu, kdy se pro svou vůni mohou
vkládat do prádla.
Klikva
(Vaccinium oxycoccus)
Plody tohoto drobného plazivého keříku mají stejné upotřebení jako brusinky (tj. výroba
kompotů, marmelád, rosolu, sirupu, vína atd.), nebývá jich ale tolik a jsou méně známé.
Někde se sbírají teprve po přejití mrazem.
Líska obecná
(Corylus avellana)
Lískové oříšky mají značnou energetickou hodnotou a obsahují mnoho cenných nerostných
látek. Jsou vhodné k rychlému doplnění energie, jsou však těžko stravitelné, takže nejsou
vhodné pro osoby se žaludečními obtížemi. Používají se do pečiva i při vaření, můžeme z
nich připravovat kompoty a mléko, v potravinářském průmyslu se z nich lisuje znamenitý
olej, vyrábí se z nich kosmetické výrobky.
Medvědice lékařská
(Arctostaphylos uva-ursi)
Tento keřík, relikt z doby ledové, dostal jméno podle toho, že býval oblíbenou potravou
medvědů. Náleží k rostlinstvu severní Evropy, u nás se dnes vyskytuje volně pouze na
několika lokalitách. Její plody jsou jedlé, chutnají však nakysle až trpce, jejich
využití je minimální - v léčitelství se požívaly proti revmatismu.
Mišpule
(Mespilus)
Plody mišpule se přidávají pro svou aromatičnost k ovocným moštům a vínům, sami nebo
spolu s jinými plody se zpracovávají na kompoty, marmelády a hlavně rosoly. Sirup z
mišpule se pro svůj stahující účinek (tříslovinný obsah) podával malým dětem při
průjmech.
Ořešák královský
(Juglans regia)
Semena ořechů jsou velmi výživnou potravinou. Obsahují tuky, fosfor, vápník, železo a
další pro organismus důležité látky. Podle některých odborníků se ořechy rovnají obsahem
bílkovin a množstvím tuků nejtučnějšímu hovězímu masu, přitom však jde o tuk rostlinný,
neohrožující tolik lidský organismus kornatěním tepen. Pro energetickou vydatnost slouží
k rychlému doplnění energie, při požívání spolu s jinými druhy ovoce jsou oblíbeným
prostředkem pro zachování správného krevního oběhu a dobré funkce ledvin a jater. Z
nezralých ořechů lze dělat kompot, mladé ořechy se nakládají do cukru a octa, zralá
jádra se kandují, jsou výtečnou přísadou do pečiv, průmyslově se z ořechů vyrábí ořechové
mléko, máslo, pasty, z ořechového oleje se vyrábí pokrmový tuk. Nálev z oplodí se používal
k posilujícím koupelím, při revmatismu, dně, nechutenství, zažívacích poruchách, obklady
se přikládaly na kožní vyrážky a krvácející rány, vnitřně se nálev užíval při cukrovce,
vyrážkách, chudokrevnosti, poruchách menstruace, poruchách zažívání, nechutenství a na
posílení nervů. Likér ořechovka se používal proti průjmům.
Rakytník řešetlákovitý
(Hippophae rhamnoides)
Rakytník je jedinečný okrasný keř, jehož plody mají krásnou, svítivě oranžovou barvu.
Rozvětvenými a hlubokými kořeny zpevňuje sypký podklad a zásluhou bakterií obohacuje
půdu dusíkem. Proto se používá k osázení okrajů silnic a rekultivovaných ploch po
stavebních pracích. Zároveň patří k léčivým rostlinám s vysokou biologickou hodnotou.
Plody keře obsahují vitamíny C, B, PP, E, F, D a další důležité látky, které mají
schopnost snižovat obsah tuků a cholesterolu, rakytníkový olej ze semen a bobulí je
velmi ceněná tmavočervená tekutina, jež je vynikajícím lékem při popálení kůže
rentgenovým a radiovým zářením, zabraňuje skleróze cév, dystrofii svalů a upravuje
množství pohlavních hormonů. Obsahem vitaminu E rakytník zaujímá první místo mezi
plodovými rostlinami, karotenu (provitaminu A) je v něm několikrát více než v mrkvi.
Šťáva z rakytníku se používá při nachlazení jako prostředek k posílení obranného systému.
Rakytník dále pomáhá při léčení plicních, jaterních, zažívacích a kloubových onemocnění,
pomáhá při bolestech hrdla a léčí trávicí soustavu.Z plodů se v domácnostech vyrábí
marmelády, průmyslově i polévkové koření a další potravinové aromatizující přípravy.
Šípky
(Rosa canina)
Plody růže šípkové jsou u nás všem známé. Sbírají a suší se v podzimních
měsících, používají se k léčebným účelům hlavně proto, že obsahují 20krát více vitamínu
C než citrusové plody a jsou bohaté na vápník, vitamíny B, E a K. Obsahují také fosfor,
železo, cukry, ovocné kyseliny, pektin, případně třísloviny. Účinné látky šípků působí
příznivě při jarní únavě, krvácivých stavech a zvyšují odolnost proti některým
infekčním onemocněním, např. chřipce. Z šípků se dělá nejen čaj (účinný kromě již
uvedeného i při zánětu horních a dolních cest močových), ale i marmeláda.
Šípky sbírané po prvních mrazech se používají na výrobu vína.
Trnka
(Prunus spinosa)
Plody trnky, obsahující třísloviny, kyseliny, barviva, cukry a vitámín C, chutnají
- zvláště před prvními mrazíky - svíravě a nakysle, po přemrznutí se však stávají sladšími
a chutnějšími. Sušené se využívají k výrobě dietetických přípravků, čerstvé plody byly
dříve hojně zpracovávány v domácnostech. Vyrábělo a někde dodnes vyrábí se z nich zejména
víno, dále i kompot, sirup nebo rosol. V léčitelství se využívají při chorobách cest
močových, při průjmech, při žaludeční slabosti, pro povzbuzení látkové výměny při
revmatismu, k posílení celkové imunity, podle některých zdrojů mají schopnost zastavovat
krvácení a působí léčivě při chorobách srdce a krevního oběhu.
Anděra, Miloš. Encyklopedie naší přírody. Praha: Slovart, 2000. 1. vyd.
ISBN 80-7209-231-6
Bolliger, M. Erben, M. Grau, J. Heubl, G. Keře. Praha: Ikar + Knižní klub, 1998.
ISBN 80-7202-302-0, ISBN 80-7176-725-5
Čeman, Róbert. Živý svět - Rostliny. Bratislava: Mapa Slovakia, 2001.
ISBN 80-8067-046-3
Grau, J. Jung, R. Münker, B. Bobulovité, užitkové a léčivé rostliny. Praha: Knižní klub
+ Ikar, 1996.
ISBN 80-7176-369-1, ISBN 80-7202-023-4
Hoffmannová, Eva. Jebavý, František. Rostliny v domácí lékárně. Knihkupectví
U Podléšky, 1991.
Korbelář, Jaroslav. Endris, Zdeněk. Naše rostliny v lékařství. Praha: Avicenum, 1981.
Lhotská, Marie. Kropáč, Zdeněk. Kapesní atlas semen, plodů a klíčních rostlin.
Praha: SPN, 1985.
Mikula, Alois. Vanke, Přemysl. Plody planých a parkových rostlin. Praha: SPN, 1979.
Váňa, Pavel. Průvodce bylináře Pavla celým rokem. Praha: Eminent, 2000.
ISBN 80-7281-011-1
Váňa, Pavel. Rady bylináře Pavla. Praha: Eminent, 2000.
ISBN 80-7281-012-X
Vermeulen, Nico. Encyklopedie stromů a keřů. Praha: Rebo Productions, 1998.
ISBN 80-7234-007-7
Řekne-li se
zlatý déšť, je nejčastěji myšlena
zlatice
(Forsythia),
ačkoliv název je synonymem pro
štědřenec
(Laburnum).
Jasmínem se většinou označuje bíle kvetoucí a silně vonící
pustoryl
(Phyladelphus).
Opravdový jasmín
(nahokvětý) je ale v únoru žlutě kvetoucí
a pnoucí rostlinou (Jasminum nudiflorum).
Bezem běžně nazýváme
šeřík,
i když tento název přísluší dřevině (nazývané též bezinkou) s latinským jménem
Sambucus.
Spíše než
kaštan jedlý
(Castanea sativa) je tímto jménem myšlen
jírovec
(Aesculus).
Nezřídka se zaměňují
kdouloň
(Cydonia) za
kdoulovec
(Chaenomeles).
Ještě bývá často matoucí setkání s čeleděmi motýlokvětých, vikvovitých nebo bobovitých,
protože se stále jedná o čeleď totožnou.
Nahoru
Proč listy stromů mění na podzim barvu a opadávají? Zelenou barvu listů v létě způsobuje chlorofyl, s jehož pomocí rostliny zpracovávají vodu s minerály a oxid uhličitý na živiny. Podmínkou je dostatek sluneční energie. Když na podzim světla ubývá, chlorofyl na svou práci už nestačí. Stromy zelené barvivo rozloží a v listech pozvolna převažuje karoten a antokyan, dodávající listům zbarvení od žluté po červenou. Navíc se v řapíku listů vytváří korková vrstvička, která přeruší přívod vody, a listy začnou usychat. Pak stačí i slabý závan větru a listy se vydají na cestu k zemi.
Když opadnou listy, objeví se na některých stromech v parcích, alejích i stromořadích podél cest podivné útvary, připomínající nepořádné ptačí hnízdo nebo trs jmelí. Není to však ani jedno, ani druhé - jde o známku přítomnosti parazitické vřeckaté houby kadeřavky, která způsobuje abnormální růst a deformace větví či kadeřavost listů. Jiné druhy - u nás se vyskytuje přes 20 druhů kadeřavek - poškozují květy a plody. Kadeřavka březová v korunách bříz tvoří znetvořeniny z větviček vyrůstajících metlovitě z jednoho místa - tzv. čarověníky. Nahoru
Les zadržuje listovím sluneční záření a zeslabuje ho. Při oblačném počasí proniká do porostů paradoxně víc světla než za slunečních dnů, neboť rozptýlené záření prochází korunami snadněji než přímé paprsky. Listová zeleň zároveň mění spektrální složení bílého slunečního světla - odráží zelenou část a zachycuje červenou a modrou, které využívá k fotosyntéze. Do lesa se tak dostává záření bohatší na vlnové délky uprostřed spektra (žluté a zelené) a ochuzené o dráždivé účinky nejdelší a nejkratší délky. I proto má les na člověka uklidňující účinek.
Jilmy jsou dnes mizejícími dřevinami. Jejich hromadné odumírání má na svědomí grafióza - nemoc vyvolaná cizopasnou vřeckatou houbou Ophiostoma ulmi. Jejímu šíření napomáhají někteří kůrovci, zejména bělokaz pruhovaný a jilmový, kteří roznášejí výtrusové stadium této houby, dříve zvané Graphium ulmi (odtud název choroby). V jilmech napadených grafiózou se bělokazům dobře daří, a tak je v jejich zájmu roznášet houbu na zdravé stromy. Zatímco bělokazům a houbě přináší soužití - symbióza - vzájemný prospěch, jilmy na ni doplácejí. Jejich úbytek je o to horší, že v lesích znemožňuje jejich přirozenou obnovu lesní zvěř okusováním semenáčků a výhonků. Nahoru
Letokruhy vznikají střídavým růstem jarního (světlého) a letního (tmavého) dřeva. Podle jejich počtu lze přibližně odhadnout věk stromů, a tak pařezy jsou jakousi kronikou vytěženého lesa. Na šířce přírůstků dřeva se odrážejí nejdůležitější události v životě stromů - množství dostupných živin, semenné roky, choroby, kalamitní žíry škůdců, suchá léta či kruté mrazy. Rychlost růstu dřevin, a tedy hustotu letokruhů ovlivňuje také nadmořská výška. Nesouměrný vývoj letokruhů může naznačovat i převládající směr větrů a jednostranné osvětlení koruny.
Detailním zkoumáním výřezů kmenů dlouhověkých dřevin se zabývá dendrochronologie. Například severoamerické sekvoje dávají možnost ponořit se až o několik tisíciletí do minulosti. Z rozdílné šířky letokruhů lze odhadnout krátkodobé změny počasí i dlouhodobé výkyvy klimatu. Naše nejstarší stromy - duby v lužních lesích či na hrázích rybníků - umožňují podobné "výlety" nanejvýš do středověku (400 - 500 let zpět). Nahoru
Anděra, Miloš. Encyklopedie naší přírody. Praha: Slovart, 2000. 1. vyd. ISBN 80-7209-231-6
...........................................................
Na rozhraní komunikací a pozemků s evidentními vlastníky, pod sloupy a poutači,
u nádraží a skladišť, zastávek a vlastně všude okolo nás zůstávají zapomenuty různé plošky
kdysi snad trávníčků, dnes ostrovů plevelů a křovi, větrem navátých papírů, listí a kdejakého
odloženého neřádstva, ke kterým se nikdo nehlásí.
Ten, kdo první dostane nápad, jak jich využívat, by mohl rychle zbohatnout.
Špičková pračka a super myčka nádobí nás dokonale zbaví nečistot.
Fosfáty z odpadů pak dokonale vykrmí sinice v rybnících a přehradách.
Že by problém?
Ale kdepak, přikoupíme bazén, naplníme z vodovodu (a pro jistotu instalujeme dokonalou
chemickou čističku).
(MM)